Jan van Eyck

Jan van Eyck was een belangrijke kunstschilder uit de vroege renaissance, die leefde tussen 1390 en 1441. Hij wordt vaak beschouwd als de grondlegger van de Nederlandse schilderkunst en een van de grootste kunstenaars uit de Middeleeuwen.

Van Eyck wordt gezien als een autodidact, het is niet helemaal duidelijk wie zijn leraren zijn geweest, maar er zijn aanwijzingen dat hij zichzelf heeft opgeleid. Het is echter wel bekend dat hij verbonden was aan de hofkapel van Filips de Goede van Burgondië. Hier had hij de gelegenheid om te leren van en te werken met andere toonaangevende kunstenaars van zijn tijd.

Hij verhuisde naar Brugge waar hij een atelier begon. Van Eyck werkte vaak samen met zijn broer Hubert. Samen werkten ze aan het grote altaarstuk “Het Lam Gods” voor de Sint-Donaaskerk in Lier, waarvan Jan verantwoordelijk was voor de geschilderde figuren en Hubert voor de houtsneden.

Van Eyck was een van de eerste kunstenaars die de nieuwe technieken van de vroege renaissance toepaste in de Nederlanden. Hij was een van de eerste die de olieverftechniek gebruikte, waarmee hij kon creëren een scherpere en gedetailleerder afbeelding van de werkelijkheid. Deze techniek maakte het ook mogelijk om meer tijd te besteden aan het schilderen van elk detail van zijn werken.

Hij was ook een van de eerste kunstenaars die een echt perspectief toepaste in zijn werken, en werkte vaak met een complexe compositie van beelden. Hierdoor creëerde hij realistische afbeeldingen van de wereld om hem heen.

Van Eyck was ook een invloedrijke figuur in de kunstwereld van zijn tijd. Zijn werk was in trek bij de rijke en machtige burgers en koninklijke huizen van Europa, waaronder Filips de Goede, die hem benoemde tot zijn hofschilder. Van Eyck had ook connecties met andere belangrijke kunstenaars uit de tijd, zoals Rogier van der Weyden.

In samenvatting, Jan van Eyck was een belangrijke kunstschilder uit de vroege renaissance, die gezien wordt als een van de grootste Nederlandse kunstenaars uit de Middeleeuwen.

Jan van Eyck
Scroll naar boven