Rooise versie van beroemd schilderij in parochiecentrum

Sint-Oedenrode – Het nieuwe parochiecentrum van de H. Odaparochie aan de Borchmolendijk 19A is opgesierd met een kunstwerk van Erry Dortmans. Het is een foto ter grootte van zo’n twee bij drie meter, voorstellende het laatste avondmaal naar gelijkenis van het beroemde schilderij van Michelangelo. Echter de figuren zijn personen uit Sint Oedenrode. Zij hebben gefigureerd in een samenstelling als in het echte schilderij van Michelangelo. Een grappig detail is dat in de achtergrond vensters van de boomgaard bij de Knoptoren zijn weergegeven. Dit maakt het kunstwerk voor Rooi extra bijzonder.

Het parochiebestuur is zeer verheugd en dankbaar dat Erry haar kunstwerk beschikbaar stelde. Het toevallige contact ontstond tijdens de najaarsbeurs in het Ontmoetingscentrum Creatief Rooi, waar de kunstwerken van Erry Dortmans als een expositie tentoongesteld waren. Daar werd ook uitleg gegeven over haar werkwijze. Het laatste avondmaal is bij uitstek een katholiek gegeven wat tijdens elke eucharistieviering wordt aangehaald. Vele kerken en katholieke instellingen hebben wel een afbeelding van het laatste avondmaal.

Erry maakt meer kunst met oude schilderijen als voorbeeld. Zo zijn er tal van ingelijste foto’s in verhandelbare maat waar de gelijkenis met oude meester als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en andere bekende middeleeuwse schilders precies zijn weergegeven echter met Rooise figuranten.

Bron: https://www.mooirooi.nl/nieuws/cultuur/63130/rooise-versie-van-beroemd-schilderij-in-parochiecentrum?fbclid=IwAR2Vv2Pyz7MKziycM2SXgljAdhYHBuH7PoXcMrI9kYoRzLe0PP4PVWDw5gY

laatste avondmaal

^ Schilder Peter de Waard in zijn atelier. © Sem Wijnhoven/DCI Media
Caroline van der Linden 10-06-22, 08:30 Bron: ED

Scroll naar boven