laatste avondmaal

Rooise versie van beroemd schilderij in parochiecentrum

Sint-Oedenrode – Het nieuwe parochiecentrum van de H. Odaparochie aan de Borchmolendijk 19A is opgesierd met een kunstwerk van Erry Dortmans. Het is een foto ter grootte van zo’n twee bij drie meter, voorstellende het laatste avondmaal naar gelijkenis van het beroemde schilderij van Michelangelo. Echter de figuren zijn personen uit Sint Oedenrode. Zij hebben gefigureerd in een samenstelling als in het echte schilderij van Michelangelo. Een grappig detail is dat in de achtergrond vensters van de boomgaard bij de Knoptoren zijn weergegeven. Dit maakt het kunstwerk voor Rooi extra bijzonder.

Het parochiebestuur is zeer verheugd en dankbaar dat Erry haar kunstwerk beschikbaar stelde. Het toevallige contact ontstond tijdens de najaarsbeurs in het Ontmoetingscentrum Creatief Rooi, waar de kunstwerken van Erry Dortmans als een expositie tentoongesteld waren. Daar werd ook uitleg gegeven over haar werkwijze. Het laatste avondmaal is bij uitstek een katholiek gegeven wat tijdens elke eucharistieviering wordt aangehaald. Vele kerken en katholieke instellingen hebben wel een afbeelding van het laatste avondmaal.

Erry maakt meer kunst met oude schilderijen als voorbeeld. Zo zijn er tal van ingelijste foto’s in verhandelbare maat waar de gelijkenis met oude meester als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en andere bekende middeleeuwse schilders precies zijn weergegeven echter met Rooise figuranten.

mooirooi

Peter de Waard zet klassieke schilderschool voort: ‘Iets creëren is therapie voor je ziel’

EINDHOVEN – Als ambachtelijk klassiek schilder houdt Peter de Waard atelier in Eindhoven, maar zijn eerste expositie houdt hij deze maand in zijn woonplaats Sint-Oedenrode.

ed

^ Schilder Peter de Waard in zijn atelier. © Sem Wijnhoven/DCI Media
Caroline van der Linden 10-06-22, 08:30 Bron: ED

Peter de Waard is een ambachtelijk schilder die zich heeft bekwaamd in de klassieke schilderkunst. Zijn schilderschool is begin dit jaar verhuisd van de Achtse Barrier naar de Strausslaan in de wijk Genderdal. De Waard heeft na deze drukke verhuisperiode zijn eerste expositie. Daarin is onder meer het net voltooide werk met als onderwerp de bosbranden in Australië te zien. ,,Voor een kunstschilder is er niets mooier dan andere mensen te laten genieten van je werk.”

,,Ik vind het een hele eer dat ik nu deze schilderschool mag voortzetten en geniet er elke dag van. Je werpt in feite telkens een blik op jezelf, want zodra je iets creëert, geef je iets van je emotie prijs. Iets creëren is therapie voor je ziel”, zegt De Waard.

Rembrandt, Caravaggio en Vermeer
Op 1 september 2018 opende Peter Maas in Eindhoven een klassieke schilderschool. Tot 2021 gaf hij er les om te leren schilderen zoals oude meesters Rembrandt, Caravaggio en Vermeer dat konden. Er zijn nauwelijks nog docenten die in dit klassieke ambacht les geven, zelfs niet meer op de kunstacademies. Eén van zijn leerlingen was Peter de Waard, die een gepassioneerd en getalenteerd kunstschilder bleek. Hij was ook te zien op televisie, in de eerste aflevering van het tweede seizoen van Project Rembrandt. Toen Maas begin 2021 besloot dat het tijd was om van zijn pensioen te gaan genieten, vroeg hij De Waard of hij de school wilde overnemen. In maart 2021 besloot De Waard, die toen nog een drukke managementbaan had, dat te doen.

Ik kwam erachter dat het realis­tisch schilderen en de werken van oude meesters mij zeer intrigeren. Hoe deden ze dat? Welke technieken gebruikten ze?
Peter de Waard

Nu geeft hij met veel plezier het ambacht door aan zijn leerlingen. Sommigen zoeken bij hem zelfs verdieping na de kunstacademie. Daarnaast doet hij onderzoek naar vrijwel alles wat met het werk van de oude meesters te maken heeft, zoals het gebruik van pigmenten en de kwaliteit van de gebruikte verfsystemen. Zo wil hij kwalitatief betere schilderijen krijgen en past hij eigenschappen aan naar de gewenste manier van schilderen.

Workshop in de Knoptoren
De Waard: ,,In 2017 ontdekte ik het schilderen tijdens een workshop van Jan van den Biggelaar, in de Knoptoren in Sint-Oedenrode. Daar kwam ik erachter dat het realistisch schilderen en de werken van oude meesters mij zeer intrigeren. Hoe deden ze dat? Welke technieken gebruikten ze? Om me verder te verdiepen ben ik daarna gaan schilderen bij Peter Maas.”

Methodes van oude meesters
Van hem leerde De Waard de beginselen van methodes die oude meesters gebruikten. Zoals het maken van een imprimatura (een eerste verflaag om de schets vast te leggen en een neutrale kleur(toon) aan te brengen), glaceren (dunne laag over laag aanbrengen van verf om diepte te creëren) en het maken van zelfgemaakte pasta’s en verven volgens oude recepten. ,,Ook bestudeerden en bespraken we oude schilderijen en composities. Ik heb echt leren kijken, leren onderscheiden van vorm, kleur en toonwaarden. Eigenlijk is schilderen en tekenen niet anders dan op een correcte manier leren kijken. Schetsmatig leren tekenen met de juiste proporties en compositie.”

ed logo

Exposant van de Maand: Peter de Waard

exposant

mooirooi

NTR | Project Rembrandt

Klik op onderstaande afbeelding om de televisie uitzending van de NTR | Project Rembrandt Seizoen 2 Aflevering 1 met onder andere Peter de Waard online te bekijken.

Project-Rembrandt
In de geest van Rembrandt, maar ook andere grote meesters als Breitner, Van Gogh, Vermeer en Erwin Olaf, gaat Project Rembrandt op zoek naar de beste amateurkunstschilder van Nederland. Vanuit alle hoeken van het land melden dertig kandidaten zich bij het Rijksmuseum voor twee intensieve selectiedagen met uitdagende opdrachten.

mooirooipeter-de-waard

Krijgt Rooi een eigen Rembrandt?

Sint-Oedenrode – Rooienaar Peter de Waard doet zondag mee aan het TV-programma ‘Project Rembrandt’. De 46-jarige projectmanager civiele techniek is niet alleen technisch, maar ook bijzonder creatief. Na de mavo koos hij voor de zekerheid van de civiele techniek in plaats van voor de kunstacademie. Maar het creatieve hart bleef al die jaren kloppen.

“Na het volgen van een workshop schilderen in de Knoptoren nu drie jaar geleden, was ik verkocht. Ik meldde me meteen aan voor de vervolgcursussen van Jan van de Biggelaar. Jan leerde me verschillende technieken en door veel te schilderen heb ik die steeds beter onder de knie gekregen”, vertelt Peter de Waard. “Vorig jaar volgde ik net als veel andere mensen vol belangstelling het programma ‘Project Rembrandt’ op TV. Toen een oproep werd gedaan voor nieuwe kandidaten, zei mijn vrouw me: ‘daar moet jij je voor aanmelden’”.

“Nadat ik me aan had gemeld en een aantal foto’s van mijn werken had opgestuurd, werd ik uitgenodigd voor een interview. Ik mocht op gesprek komen in een groot statig pand aan de Keizersgracht in Amsterdam en daar hoorde ik dat ik één van de tachtig geselecteerden uit de negenhonderd aanmeldingen was. Het was allemaal best wel spannend, maar na weer een paar weken werd ik gebeld en hoorde dat ik bij de laatste dertig kandidaten hoorde”.

Komende zondag om 20.25 uur is de eerste uitzending op NPO1 van het tweede seizoen ‘Project Rembrandt’ met daarin Peter de Waard. Hoort hij bij de tien deelnemers die door zijn? Maandag weten we meer.

mooirooi
Peter-de-Waard-Rembrandt

Peter de Waard net niet bij de laatste tien ‘Rembrandts’

Sint-Oedenrode – Wat zou het mooi zijn als na Nikki Kerkhof, die in 2008 de finale van Idols won, nu weer een Rooienaar hoge ogen zou gooien in een landelijke televisieshow. Helaas mocht het niet waar zijn. Voor kunstschilder Peter de Waard uit Rooi was het schilderavontuur in het Amsterdamse Rijksmuseum na één uitzending alweer ten einde.

“Het is jammer, maar ik heb een geweldige dag gehad in Amsterdam en veel mooie dingen gezien, die je anders nooit ziet”, was zijn eerste reactie direct na de uitzending.

Peter-de-Waard